روش های مراقبت از لپ تاپ
اگر شما هم جزو افرادی هستید که تازه لپ تاپ خریداری کرده اید و نمی دانید باید از لپ تاپ خود چطور نگهداری کنید، باید بدانید که لپ تاپ ها بسیار ظریف و حساس هستند. به طوری که اگر از آنها به درستی مراقبت نکنید ممکن است مدت زیادی عمر نکنند.
در این مقاله، برخی از توصیه های مهم نرم افزاری و سخت افزاری در مورد لپ تاپ را با هم مرور خواهیم کرد.
نگهداری فیزیکی لپ تاپ
- وارد آوردن ضربه به لپ تاپ، می تواند باعث بروز اشکال در دستگاه شود. لذا مراقب باشید که به هیچ عنوان به طرفین دستگاه و مخصوصاً پشت LCD و زیر دستگاه، ضربه وارد نشود.
- دستگاه به شدت در برابر ریختن مایعات مانند آب، چای، قهوه و … حساس و آسیب پذیر است.
- توجه داشته باشید که اگر پریزهای تلفن منزل یا محل کارتان به صورت سوکتی نباشد، احتمال اتصال دو شاخه مودم دستگاه، به پریز برق بسیار زیاد است. باید بدانید که چه دستگاه خاموش باشد چه روشن، بلافاصله مودم دستگاه خواهد سوخت. برای جلوگیری از این حادثه، می توانید از دوشاخه های آنتی شوک برق استفاده نمایید که در دسترس و بسیار ارزان هستند.
- درب درایو، بسیار آسیب پذیر است. پس با ملایمت با آن برخورد کنید و ضمناً توجه داشته باشید که پس از استفاده، بلافاصله آن را ببندید.
- در موقع بستن درب لپ تاپ، دقت داشته باشید که هیچ گونه وسیله خارجی (مثلا فلش مموری، یا قاب DVD) مابین LCD و صفحه کلید قرار نداشته باشد، زیرا باعث شکستن LCD می گردد.
- بهتراست چنانچه از یک CD یا DVD خاص به صورت طولانی و تکراری استفاده میکنید (مثلاً گوش کردن به یک CD موسیقی)، آنها را بر روی هارددیسک کپی کنید. در این صورت درایو شما در کوتاه مدت مستهلک نخواهد شد.
- صفحه نمایشگر لپ تاپ بسیار حساس است، بنابراین هرگز و تحت هیچ شرایطی، به منظور تمیز کردن یا لکه زدایی آن، به طور مستقیم هیچگونه مایعی را (از جمله الکل، استون، ادکلن و …) به روی صفحه آن نپاشید.
- هرگز دستگاه را در برابر حرارت مستقیم یا تابش مستقیم نور خورشید (مخصوصاً درون اتومبیل یا مکان های بسته) قرار ندهید.
محل استقرار دستگاه
- دستگاه را بر روی سطوح پرزدار، مانند فرش و موکت قرار ندهید و از گرد و غبار و رطوبت، به طور جدی دور نگه دارید.
- بهتراست دستگاه را بر روی سطح صاف و خشک و بدون لرزش قرار دهید. دستگاه به هنگام کار بسیار گرم می شود (که البته مشکلی برای دستگاه ایجاد نمی کند)، لذا سطوحی که نسبت به حرارت آسیب پذیر هستند و یا بعضی از میزهایی که سطوح رنگی حساس دارند، ممکن است آسیب ببینند.
- هرگز دستگاه را روشن درون کیف نگذارید. همچنین دقت نمایید که دریچه های عبور هوا در لپ تاپ، پوشانده نشوند.
شارژ و نگهداری از باتری لپ تاپ
- در صورت خراب شدن باتری لپ تاپ (سقوط یا ضربه)، تهیه یدکی اصل و استاندارد آن مشکل بوده و ضمناً قیمت بالایی دارد. لذا در مراقبت از آن باید بسیار کوشا باشید.
- توصیه می شود پس از خرید لپ تاپ، قبل از هر چیز دستگاه را به صورت خاموش، بیش از 10 ساعت به برق متصل کنید تا باتری آن کاملاً شارژ شود. نگران نباشید، زیرا در صورت شارژ کامل به طور اتوماتیک، عمل شارژ متوقف خواهد شد. اما رعایت این موضوع در افزایش طول عمر باتری لپ تاپ، موثر است.
- پس از شارژ اولیه، می توانید هر زمان که خواستید دستگاه را به برق متصل کنید تا عمل شارژ انجام شود. توجه داشته باشید که هرگز نگذارید که میزان شارژ باتری به زیر 10% برسد و قبل از رسیدن به این مرحله، حتماً آن را به برق متصل نمایید تا شارژ شود. بدینوسیله فشار کمتری در حین عملیات شارژ، به باتری وارد می شود.
- اگر مدت زمان زیادی قرار است که لپ تاپ، در جایی ثابت بماند و دائم به برق متصل باشد، توصیه می شود که باتری آن در حالتی که به میزان حداقل 1/3 (یک سوم) شارژ داشته باشد، از دستگاه خارج شود و در محل خشک و در دمای 0 تا 30+ درجه سانتی گراد، خارج از لپ تاپ، نگهداری شود.
- برای اتصال شارژ به لپ تاپ، بهتر است ابتدا DC Jack را به لپ تاپ، سپس کابل برق را به شارژر و در انتها دو شاخه کابل را به پریز برق متصل نمایید.
- همچنین توصیه می شود در کنترل پنل Windows، آیتم Energy Saving را فعال نمایید، تا طول عمر باتری اضافه شود.
درایوها
لنز یا Optic درایوها بسیار حساس می باشد. فراموش نکنید که این لنزها برای خواندن CD و DVD های استاندارد طراحی شده است. بنابراین اصراری در خواندن هر گونه DVD/CD که به صورت غیر استاندارد و روی CD و DVD های خام نامرغوب کپی شده، نداشته باشید. ضمناً اگر از لپ تاپ خود برای رایت استفاده می کنید، دقت داشته باشید که فرآیند کپی کردن نباید به صورت پیاپی و در دفعات زیاد انجام شود. حتماً بین هر بار کپی کردن، به لپ تاپ خود زمان استراحت بدهید.
- اگر از درایو دستگاه خود استفاده نمی کنید، CD و DVD را از آن خارج کنید و به خصوص در هنگام حمل آن، هرگز CD/DVD در داخل درایو جا نماند. چرا که این موضوع می تواند به درایو آسیب جدی وارد کند.
صفحه نمایش و صفحه کلید
- برای تمیز کردن صفحه نمایش، تنها از مایعات مخصوص و یک دستمال بدون پرز که کمی مرطوب باشد، استفاده کنید. سپس آن را با دستمال تمیز و نرم دیگری خشک کنید.
- برای پاک کردن صفخه کلید، از هیچ گونه اسپری (حتی خشک) استفاده نکنید.
- دقت کنید نفوذ مایعات و گرد و غبار به داخل صفحه کلید، به سرعت موجب خراب شدن و یا حداقل، کاهش کارآیی صفحه کلید می شود.
- در صورتی که تصادفاً مایعی روی دستگاه شما ریخت، سریعاً آن را خاموش و باتری را جدا کنید. سپس، آن را با دمیدن باد سرد، خشک کرده، و در اولین فرصت به مرکز خدمات مراجعه کنید. (روشن کردن دستگاه در این وضعیت و حتی به بهانه آزمایش کارکرد آن، ممکن است سبب بروز خسارات جدی و جبران ناشدنی شود.)
چند نکته درباره نگهداری از آداپتور
- تحت هیچ شرایطی، آداپتور لپ تاپ را به هیچ دستگاه دیگری متصل نکنید.
- بر روی سیم آداپتور، هیچ جسم سنگینی قرار ندهید. همچنین سیم آداپتور را در مسیر رفت و آمد قرار ندهید.
- برای جدا کردن آداپتور از برق، سیم آداپتور را نکشید و فقط از دو شاخه بکشید.
- توجه داشته باشید برای ارتباط برق با آداپتور، از سیم بلند استفاده نشود.
نکات گفته شده در این مقاله هرچند ساده هستند ولی می توانند از ضرر های میلیونی جلوگیری کنند. پس سعی کنید تمام و کمال نکات بالا را عملی کنید. یک لپ تاپ استاندارد با مراقبت اصولی میتواند بیش از 10 سال عمر مفید داشته باشد.